Avocatul tau online

Despre mine

Dragii mei,

Într-o viaţă fatalmente cenuşie, am postat şi eu câteva repere luminoase care să ne mângâie deopotrivă.

Sunt fiu de ţărani vâlceni şi am avut norocul să trăiesc într-unui dintre cele mai pitoreşti locuri din ţară, şi să fiu profesor la copiii colegilor mei de şcoală primară.

E un privilegiu pe care puţini muritori îl pot avea.

Am avut în creaţie un refugiu compensator şi am putut astfel să depăşesc toate opreliştile vremilor netrebnice.

După o viaţă dăruită profesiunii şi creaţiei, familiei şi grădinii mele, sunt mândru de ceea ce am tăcut şi mulţumesc Preabunului Dumnezeu pentru toate ajutoarele trimise în întâmpinarea mea!


Născut la data de 2 mai 1935 în com. Valea-Mare, jud. Vâlcea.
Absolvent al Facultăţii de Filozofie (secţia Ziarstică) şi al Facultăţii de Filologie a aceleiaşi Universităţi Bucureşti, am rămas dascăl timp de peste patruzeci de ani la şcoala în care am învăţat şi eu în primii ani.
Şi mai am mândria de a fi supravieţuit celor trei ani de închisoare comunistă, după care am fost achitat de Tribunalul Suprem, cu toate că am rămas suspect pentru totdeauna.
ŞI UN SFAT PENTRU CITITORII MEI :


Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
c-anevoios e drumul, iar ţinta... ce departe!...


POPA IOAN



Mai jos, sunt expuse cateva date despre loc. Valea-Mare, jud. Valcea :

Valea mare, străveche vatră de neam
(bibliotecar-ing. Viorica Stroe)

Comuna Valea Mare, vatră de istorie şi legendă se află într-o regiune care a oferit condiţii prielnice pentru formarea comunităţilor umane. În  această zonă, pădurile se întind pe o suprafaţă mare, ele au asigurat vânatul pentru hrana omului, materialele necesare pentru construirea caselor, lemne de foc pentru prepararea hranei. De asemeni  clima continentală moderată era prielnică asigurând condiţii bune de viaţă. Acest cadru natural în care se află comuna noastră a rămas populat ne-ntrerupt din cele mai vechi timpuri.
Existenţa tezaurelor care au fost găsite pe teritoriul comunei noastre sunt mărturii care atestă continuitatea de vieţuire pe aceste meleaguri.
Atestarea documentară a comunei este la 3 iunie 1667, conform unui pergament cu o vechime de  340 de ani, găsit întâmplător în anul 1970 în podul bisericii din Mărgineni de către preotul paroh Dumitru Popa. Pergamentul este scris în slavonă, a fost tradus de  preotul Dumitru Bălaşa şi în prezent se găseşte la Arhivele Statului din judeţul Vâlcea.
În prezent comuna Valea Mare este aşezată în partea  de sud a Judeţului Vâlcea, de-a lungul râului Cerna. Are o populaţie de 3223 locuitori şi o suprafaţă totală de 7367 ha, din care pădure 2040 ha.
Comuna are în componenţa sa şase sate: Drăganu, Mărgineni, Bătăşani, Valea Mare, Delureni, Pietroasa.
Căile de acces în comună sunt două drumuri paralele de-a lungul Cernei: „Drumul mare” (DN 65 C ), pe dreapta râului Cerna şi altul paralel, pe stânga râului Cerna (DJ 643 B). Acest drum judeţean face legătura între satele comunei.
Legătura dintre drumul judeţean şi drumul naţional este asigurată de podul de peste Cerna, o construcţie din beton armat realizată de Regia autonomă judeţeană de drumuri şi poduri în perioada 1995- 1998.
Comuna Valea Mare are ca vecini: la  N – comuna Măciuca;  la V- comuna Fârtăţeşti şi oraşul Bălceşti; la S- comuna Diculeşti şi comuna Şuşani iar la E- comunele Mădulari şi Guşoieni.
Locuitorii comunei Valea Mare au fost prezenţi la marile momente din istoria României : 1877, 1918, 1944. Pentru cinstirea eroilor comunei au fost ridicate două monumente:
Monumentul eroilor, amplasat la intersecţia drumului judeţen cu cel comunal, şi al doilea monument s-a ridicat în curtea bisericii Sfinţii Voievozi din satul Drăganul.
Pe teritoriul comunei noastre se găsesc opt biserici cuprinse în trei parohii. Cele opt biserici sunt monumente istorice unele dintre ele având o vechime de peste 300 de ani
Timp de veacuri în comuna Valea Mare s-a făcut carte cu adevărat, de aici s-au ridicat şi au dus spirtul comunei natale intelectuali valoroşi.
Personalităţi locale
Dintre personalităţile culturale - ştiinţifice născute pe teritoriul localităţi noastre, care au adus o contribuţie mare la dezvoltarea social culturală a localităţii ; a bibliotecii: culturii; ştiinţei şi artei sunt:
TEODOR ION PREDA – Negustor, filantrop, născut în satul  Mărgineni, com. Valea Mare.
ION DIACONESCU-BĂTEŞANI – Învăţător, preşedinte al Băncii populare „Cerna” născut în satul  Mărgineni, com. Valea Mare, 1863-1926.
NICOLAE N MAGEREANU- General, cavaler al ordinului „Mihai Viteazul cu eşarfă”, născut în satul Bătăşani, com Valea Mare, 1886-1942.
GHEORGHE ŞTEFAN- Academician,profesor universitar, doctor docent,istoric, născut în satul Bătăşani 1899-1980.
ION N VASILESCU - Profesor,inspector şcolar, publicist, născut în satul Mărgineni, com. Valea Mare.1907-1989.
AUREL STURZU – Profesor universitar, doctor inginer, născut în satul Pietroasa în  anul 1923.
ALEXANDRU A MAGEREANU – Poet, publicist, colonel, veteran de război, născut în satul Bătăşani, în anul 1924.
PAUL GRIGORIU – Profesor, cercetător ştiinţific, născut în satul Bătăşani Ţărcăneşti, în anul 1930.
MIU FILIPOIU – Profesor, inspector şcolar, născut în satul Bătăşani, 1933 – 2003.
IOAN V TOTU – Diplomat, profesor universitar născut în satul Toteşti, Valea mare
1931-1992.
AUREL DICU – Cercetător, publicist născut în satul Mărgineni în anul 1932.
NICOLAE G BĂRBUŢ – Inginer, colonel, născut în satul Drăganu, 1933-2004.
DUMITRU BĂRĂITARU – Profesor, poet, născut în satul Drăganu în anul 1935.
ION ŞT POPA - Profesor, poet, născut în satul Drăganu, în anul 1935.
ŞTEFAN DUMITRESCU – Profesor, scriitor, ziarist, născut în satul Drăganu în anul 1950. Membru al Uniunii Scriitorilor Români.
PAUL SAMFIROIU – Inginer, manager general, născut în satul Bătăşani, în anul 1950.